Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Impactul sărbătorilor de iarnă asupra românilor

Share This Post

În contextul în care sărbătorile de Crăciun sunt celebrate în România cu mare bucurie și tradiție, un studiu realizat pentru a evidenția impactul acestora asupra românilor a relevat că, deși sărbătorile aduc cu sine bucurie și apropiere de familie, acestea pot avea și un impact financiar semnificativ.

În cadrul studiului, s-a observat că 81% dintre români remarcă o influență benefică a sărbătorilor asupra relațiilor de familie, iar 74% asupra stării mentale. Atmosfera festivă a sărbătorilor aduce cu sine un sentiment de împlinire și bucurie în relațiile din familie și contribuie la o stare psihică mai bună.

Sărbătorile de iarnă reprezintă un moment de reflexie și poate chiar introspecție pentru fiecare dintre noi, iar familia este punctul de referința în acest sens. Avem oportunitatea de a contribui la înțelegerea acestui moment dintr-o perspectivă sociologică și să oferim informații relevante despre viața de zi cu zi a românilor, în această perioadă specială”, menționează Alexandru Zodieru, General Manager & Research Director Cult Research.

În plus, 14% dintre participanții la studiu consideră că alimentația lor este influențată negativ în această perioadă, datorită opțiunilor culinare bogate și a cheltuielilor sporite. In același timp, 21% dintre participanții la studiu au declarat că bugetul personal este afectat negativ în sezonul sărbătorilor de iarnă.

Studiul a mai dezvăluit câteva detalii interesante:

  • Persoanele care locuiesc în gospodării unde venitul net maxim este de până la 7500 de lei consideră într-o măsură mai mare că bugetul le este afectat în perioada sărbătorilor, comparativ cu alte perioade ale anului.
  • Datele noastre arată că persoanele cu vârste peste 55 de ani resimt o îmbunătățire a relațiilor de familie odată cu venirea sărbătorilor de iarnă într-o proporție mai mare comparativ cu cei mai tineri.
  • Starea psihică a respondenților este influențată în mod pozitiv în această perioadă, în opinia mai degrabă a femeilor decât a bărbaților, persoanelor aflate într-o relație și a locuitorilor din regiunile București-Ilfov sau Sud-Est, comparativ cu a locuitorilor din celelalte regiuni.

Conform datelor evidențiate mai sus, studiul subliniază faptul că persoanele vârstnice observă un progres în relațiile cu cei apropiați odată cu venirea sărbătorilor de iarnă într-o proporție mai mare, comparativ cu cei tineri. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că în această perioadă, cei mai în vârstă sunt vizitați de membrii familiei pentru a petrece timp împreună.

Studiul a mai relevat că femeile și tinerii cu vârste între 18 – 24 de ani, precum și persoanele căsătorite sau cele aflate într-o relație consideră că în această perioadă activitatea socială este influențată în mod pozitiv. Aceasta poate fi rezultatul oportunităților sporite de a interacționa cu ceilalți în perioada sărbătorilor.

More To Explore

Our Studies

Impactul sărbătorilor de iarnă asupra românilor

În contextul în care sărbătorile de Crăciun sunt celebrate în România cu mare bucurie și tradiție, un studiu realizat pentru a evidenția impactul acestora asupra românilor a relevat că, deși

REQUEST QUOTATION