Homeschooling – studiu 2016

Studiu cantitativ: Perceptia romanilor despre scolarizarea copiilor acasa (homeschooling)

Romanii, adeptii educatiei de stat

In perioada 1-11 noiembrie 2016, Cult Market Research a realizat un studiu cantitativ pentru identificarea gradului in care romanii sunt familiarizati cu termenul de homeschooling. Rezultatele obtinute sunt reprezentative la nivel national, iar marja de eroare de ±3% la un nivel de incredere 95%. Acesta reflecta opiniile a 1062 de parinti romani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.

Scolarizarea copiilor acasa (homeschooling) reprezinta o metoda alternativa de educatie tot mai populara in Romania. In prezent, aceasta este o metoda legala, insa este practicata doar in cazuri exceptionale: copiii prezinta afectiuni sau dizabilitati care le pot limita mobilitatea sau interactiunea optima cu ceilalti copii. Cu toate acestea, in ultimele luni,  au fost prezentate in presa cazuri de parinti care au optat pentru acest sistem de educatie, fara ca cei mici sa sufere de vreo afectiune, ci doar pentru ca parintii au considerat acest sistem mai eficient decat cel de stat.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani (62%) nu au auzit niciodata termenul homeschooling. Dintre cei care totusi au auzit de acest sistem, majoritatea sunt femei (53%), au peste 40 de ani (61%) sau locuiesc in regiunea de vest si centru (35%).

Dintre parintii romani care au auzit de homeschooling, doar 16% ar prefera acest sistem educational alternativ pentru copiii lor.

Totusi, dintre cei care au auzit macar o data de homeschooling, doar 21% afirma ca stiu ce presupune acest sistem. Astfel, raportat la nivelul populatiei generale, mai putin de unu din zece  parinti (8%) considera ca stiu ce inseamna homeschooling.

Intrebati fiind cu ce activitati asociaza scolarizarea acasa, respondentii care cunosc semnificatia acestui termen au considerat ca acesta presupune: posibilitatea copiilor de a se juca si a face sport (92%), ca parintii sa fie responsabili pentru educatia copiilor lor (90%) sau posibilitatea ca cei mici sa invete in concordanta cu propriul ritm (85%).

Astfel, studiul realizat de Cult Market Research a demonstrat ca majoritatea romanilor nu au auzit niciodata de homeschooling,  iar cei care au auzit (aproximativ 8% din populatie) asociaza acestui sistem o mai mare flexibilitate a programei si a activitatilor.