Studiu cantitativ: Partenerul ideal din perspectiva varstnicilor (60+) si a tinerilor

Date despre studiu

In perioada ianuarie-februarie 2017, Cult Market Research a realizat doua studii cantitative despre modul in care se formeaza cuplurile si despre asteptarile avute de la parteneri. Rezultatele sunt reprezentative la nivel national pentru doua categorii de persoane: tineri sub 35 de ani si varstnici de peste 60 de ani care utilizeaza internetul. Esantionul de tineri a fost de 1200 de subiecti In timp ce esantionul pentru varstnici a fost de 800 de subiecti.

Intr-o lume in care relatiile se formeaza si se destrama cu o lejeritate nemaiintalnita, a forma si mentine un cuplu reprezinta o incercare pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, exista si cupluri care par sa faca fata cu brio tuturor provocarilor. Care este secretul acestei reusite?  Care sunt criteriile cele mai importante pe care oamenii ar trebui sa le aiba In vedere atunci cand aleg un partener?  Conteaza mai mult aspectele morale sau cele materiale?

Echipa Cult Market Research si-a propus sa raspunda acestor intrebari, iar pentru realizarea acestui lucru, am realizat doua studii: unul cu tineri sub 35 de ani si unul cu varstnici de peste 60 de ani.

Cele mai importante caracteristici pe care tinerii ar trebui sa le gaseasca la partener

Varstnicii considera ca tinerii ar trebui sa fie foarte atenti la trasaturile unui potential partener. Principalele trasaturi sugerate de catre acestia tinerilor sunt urmatoarele: dorinta de intemeiere a unei familii, compatibilitatea sexuala si impartasirea acelorasi valori. Gradul de orientare in cariera este de asemenea o trasatura pe care varstnicii o recomanda tinerilor de a fi luata in calcul. Aceste caracteristici imateriale depasesc in topul importantei caracteristicile materiale precum sumele de bani si proprietatile detinute de potentialul partener.

Domnii de peste 60 de ani le recomanda tinerilor, intr-un procent mai mare decat doamnele de aceeasi varsta, sa fie atenti la aspectul fizic si la compatibilitatea sexuala pe care o au cu partenerul. Doamnele varstnice considera, intr-o mai mare masura decat domnii de varsta lor, ca in gasirea partenerului conteaza si nivelul studiilor si ca acesta sa aiba aceleasi pasiuni/hobby-uri.

Tinerii au o viziune similara cu cea a varstnicilor in ceea ce priveste cele mai importante trasaturi ale partenerului ideal. Atat pentru tineri, cat si pentru varstnici cea mai valoroasa caracteristica a unui potential partener este dorinta de intemeiere a unei familii. Pe langa aceasta, si tinerii cauta sa impartaseasca aceleasi valori in cuplu sau sa fie compatibili (atat sexual, cat si emotional) cu partenerul, asemenea varstnicilor.

Tabel 1. Importanta caracteristicilor in alegerea unui partener de cuplu

Importanta pentru TINERIImportanta caracteristicilor in alegerea unui partener de cupluImportanta pentru VARSTNICI
8.73Sa isi doreasca intemeierea unei familii9.27
8.10Compatibilitate sexuala8.94
8.29Imparasirea acelorasi valori8.72
7.72Sa fie orientat spre cariera8.66
8.06Compatibilitatea emotionala8.59
7.89Simtul umorului8.23
6.45Nivelul studiilor8.16
6.51Sa aiba aceleasi hobby-uri/pasiuni8.13
6.37Aspectul fizic7.02
4.80Resursele financiare de care dispune6.78
3.96Sa aiba casa6.26
3.35Sa aiba masina5.67

Sursa: cercetari proprii Cult Market Research

Constatam astfel ca intre cele doua generatii diferentele cu privire la trasaturile unui partener nu sunt prea mari, principala miza in cuplu ramanand intemeierea unei familii.

Category:
studies
Tags:
, , ,