De ce nu respectă românii indicațiile de izolare în contextul COVID-19?

Articol semnat de Alexandra Călin, Sociolog în cadrul Cult Market Research

Foto: unsplash.com

Cunoașteți experimentul Milgram? Realizat în anii 60, acesta demonstrează cum oameni obișnuiți au putut administra șocuri electrice în doze mari semenilor lor la îndemnul unei figuri cu autoritate – totul petrecându-se în strigătele de durere ale „victimelor”. În anul 2020, în contextul pandemiei cauzate de Covid-19, anumiți cetățeni acționează întocmai în mod opus recomandărilor ferme ale figurilor cu autoritate (chiar dacă acestea sunt menite să elimine suferința, nicidecum să o producă).

Putem spune că asistăm la o reducere a puterii autorității asupra cetățenilor în ultimele decenii? Sau există și alte justificări pentru comportamentele iresponsabile ale românilor din ultimele săptămâni? În continuare, vă propunem câteva direcții de explicare a lipsei românilor de supunere față de recomandările și regulile privind izolarea în contextul răspândirii Covid-19.

Când suntem departe de victimă
La începutul articolului v-am povestit despre experimentul Milgram. Am omis, însă, un amănunt – participanții la experiment nu se aflau în aceeași încăpere cu victima. Astfel, un alt rezultat al experimentului (chiar dacă mai puțin prezentat) este următorul: conștientizăm mai greu răul pe care îl cauzăm altora cu cât distanța față de aceștia este mai mare. Puterea autorității este corelată, așadar, și cu posibilitatea de a vedea sau de a simți noi înșine efectele faptelor noastre (testând și fiind sceptici precum Toma Necredinciosul). Conștientizăm, de asemenea, mai greu pericolul dacă acesta nu ajunge să afecteze persoanele apropiate nouă sau chiar pe noi înșine.

Regulile sunt negociabile
România este o țară fruntașă în Europa pentru multe comportamente de risc rezultate din încălcarea completă sau parțială a regulilor (depășim limitele de viteză „doar puțin”; consumăm mâncăruri prea grase; bem sau fumăm prea mult etc.). Această raportare la reguli poate fi și motivul pentru care anumiți români au ales să intre în România fără să declare că au călătorit în țări cu grad crescut de infectare sau, cel puțin, să iasă din când în când la un restaurant sau un pub, încălcând regulile și sugestiile autorităților. Concluzia? Dacă regulile nu sunt făcute să fie încălcate, atunci ele pot fi măcar negociate – acesta pare să fie raționamentul adoptat de români atunci când se comportă iresponsabil.

Difuzia responsabilității
Știați că atunci când la locul de muncă este adresat un mail unui număr mai crescut de angajați, rata de răspuns este mai scăzută decât în cazul trimiterii e-mail-urilor individuale? Aceasta este o bună exemplificare a fenomenului de difuzie a responsabilității – responsabilitatea individuală scade, odată cu numărul membrilor care ar putea acționa în locul nostru. Putem explica astfel de ce anumiți români nu respectă indicațiile autorității: aceștia se pot gândi că nu este necesar ca tocmai ei să urmărească recomandările, întrucât mulți alți români le pot urmări în locul lor.

Prea multe informații
Asistăm, cu siguranță, la o situație de criză și de incertitudine. Accesul la sursele de informare ne este de mare ajutor, dar ne și încurcă – ce facem cu informațiile contradictorii? Dincolo de indiferența, lipsa de informare și de responsabilitate dovedită de cei care nu respectă indicațiile autorităților și pun în pericol viața altora, un lucru este cert: autoritatea oficială își pierde din putere atunci când sursele de emitere a informațiilor sunt tot mai multe și, în unele cazuri, mult mai vocale.

Digitaliada 2020

Colegii noștri, Paul Acatrini și Gabriel Lupu, au participat la seminarul organizat la București, în cadrul proiectului Digitaliada. 

Barometrul Minților Creative – Ediția a III-a – 2019

În anul 2019 am avut ocazia, din nou, să lucrăm împreună cu UniCredit Bank la un proiect deja consacrat: Barometrul Minților Creative. Acest studiu vizează exclusiv antreprenorii (și micro-antreprenorii) care realizează activități de natură creativă.

În cadrul studiului am identificat percepțiile asupra climatului românesc, obstacolele întâmpinate de antreprenori, dorința acestora de dezvoltare a afacerii, serviciile financiare utilizate și gradul de educație financiară și antreprenorială.

Puteți urmări mai jos prezentarea principalelor date realizată de UniCredit Bank și discuția pe marginea datelor purtată la ZF Live de domnul Paul Acatrini, Managing Partner & Research Manager în cadrul Cult Market Research, doamna Cătălina Roman, Head of Identity & Communication UniCredit Bank și domnul Florin Andrei, Senior Economist UniCredit Bank.

Prezentarea principalelor date din raport:

Discuția pe marginea datelor din cadrul ZF Live:

ZFLive: Ce aduce nou ediţia din acest an a cercetării Barometrul Minţilor Creative? O discuţie cu Paul Acatrini, Managing Partner & Research Director la Cult Market Research şi Florin Andrei, Senior Economist, UniCredit Bank

Publicată de Ziarul Financiar pe Miercuri, 2 octombrie 2019

Operator CATI

Salut!

Noi, Cult Market Research, căutăm colege și colegi care să realizeze chestionare telefonice.
Câștigul mediu lunar pentru 7 ore lucrate zilnic este de 1700 de lei net (în mână).
Puteți opta și pentru varianta part-time (3.5 ore lucrate zilnic) pentru a te bucura de un program flexibil.

De asemenea, te vei alătura unei echipe vesele și vei lucra într-o atmosferă relaxată, într-o locație centrală.

Dacă te interesează, trimite-ne un e-mail pe adi@cult-research.ro și lasă-ne numărul tău de telefon. Te sunăm pentru o discuție. Îți recomandăm să atașezi și CV-ul.

Îți mulțumim și te așteptăm în echipa noastră!

Practica primavara-vara 2017

Am deschis sesiunea de inscrieri pentru practica in cadrul companiei noastre. Practica este recunoscuta de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti. Colaboram cu aceasta institutie de 8 ani si intotdeauna studentii nu au incetat sa ne surprinda placut.

De aceea, in acest an organizam 40 de stagii de practica pentru studentii din anul 1 si anul 2 in perioada Aprilie – Septembrie 2017.

Daca doriti sa fiti colega/colegul nostru pentru 84 de ore, ne puteti trimite CV-ul pe adresa: gabriel.lupu@cult-research.ro. Va vom contacta apoi pentru o scurta discutie.

Pentru a afla mai multe despre activitatile desfasurate in cadrul Cult Market Research puteti accesa: http://practica.sas.unibuc.ro/cult-market-research-2017/

Asteptam CV voastre si sa va cunoastem.

Homeschooling – studiu 2016

Studiu cantitativ: Perceptia romanilor despre scolarizarea copiilor acasa (homeschooling)

Romanii, adeptii educatiei de stat

In perioada 1-11 noiembrie 2016, Cult Market Research a realizat un studiu cantitativ pentru identificarea gradului in care romanii sunt familiarizati cu termenul de homeschooling. Rezultatele obtinute sunt reprezentative la nivel national, iar marja de eroare de ±3% la un nivel de incredere 95%. Acesta reflecta opiniile a 1062 de parinti romani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.

Scolarizarea copiilor acasa (homeschooling) reprezinta o metoda alternativa de educatie tot mai populara in Romania. In prezent, aceasta este o metoda legala, insa este practicata doar in cazuri exceptionale: copiii prezinta afectiuni sau dizabilitati care le pot limita mobilitatea sau interactiunea optima cu ceilalti copii. Cu toate acestea, in ultimele luni,  au fost prezentate in presa cazuri de parinti care au optat pentru acest sistem de educatie, fara ca cei mici sa sufere de vreo afectiune, ci doar pentru ca parintii au considerat acest sistem mai eficient decat cel de stat.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani (62%) nu au auzit niciodata termenul homeschooling. Dintre cei care totusi au auzit de acest sistem, majoritatea sunt femei (53%), au peste 40 de ani (61%) sau locuiesc in regiunea de vest si centru (35%).

Dintre parintii romani care au auzit de homeschooling, doar 16% ar prefera acest sistem educational alternativ pentru copiii lor.

Totusi, dintre cei care au auzit macar o data de homeschooling, doar 21% afirma ca stiu ce presupune acest sistem. Astfel, raportat la nivelul populatiei generale, mai putin de unu din zece  parinti (8%) considera ca stiu ce inseamna homeschooling.

Intrebati fiind cu ce activitati asociaza scolarizarea acasa, respondentii care cunosc semnificatia acestui termen au considerat ca acesta presupune: posibilitatea copiilor de a se juca si a face sport (92%), ca parintii sa fie responsabili pentru educatia copiilor lor (90%) sau posibilitatea ca cei mici sa invete in concordanta cu propriul ritm (85%).

Astfel, studiul realizat de Cult Market Research a demonstrat ca majoritatea romanilor nu au auzit niciodata de homeschooling,  iar cei care au auzit (aproximativ 8% din populatie) asociaza acestui sistem o mai mare flexibilitate a programei si a activitatilor.

 

 

Partenerul ideal din doua perspective – studiu 2017

Studiu cantitativ: Partenerul ideal din perspectiva varstnicilor (60+) si a tinerilor

Date despre studiu

In perioada ianuarie-februarie 2017, Cult Market Research a realizat doua studii cantitative despre modul in care se formeaza cuplurile si despre asteptarile avute de la parteneri. Rezultatele sunt reprezentative la nivel national pentru doua categorii de persoane: tineri sub 35 de ani si varstnici de peste 60 de ani care utilizeaza internetul. Esantionul de tineri a fost de 1200 de subiecti In timp ce esantionul pentru varstnici a fost de 800 de subiecti.

Intr-o lume in care relatiile se formeaza si se destrama cu o lejeritate nemaiintalnita, a forma si mentine un cuplu reprezinta o incercare pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea, exista si cupluri care par sa faca fata cu brio tuturor provocarilor. Care este secretul acestei reusite?  Care sunt criteriile cele mai importante pe care oamenii ar trebui sa le aiba In vedere atunci cand aleg un partener?  Conteaza mai mult aspectele morale sau cele materiale?

Echipa Cult Market Research si-a propus sa raspunda acestor intrebari, iar pentru realizarea acestui lucru, am realizat doua studii: unul cu tineri sub 35 de ani si unul cu varstnici de peste 60 de ani.

Cele mai importante caracteristici pe care tinerii ar trebui sa le gaseasca la partener

Varstnicii considera ca tinerii ar trebui sa fie foarte atenti la trasaturile unui potential partener. Principalele trasaturi sugerate de catre acestia tinerilor sunt urmatoarele: dorinta de intemeiere a unei familii, compatibilitatea sexuala si impartasirea acelorasi valori. Gradul de orientare in cariera este de asemenea o trasatura pe care varstnicii o recomanda tinerilor de a fi luata in calcul. Aceste caracteristici imateriale depasesc in topul importantei caracteristicile materiale precum sumele de bani si proprietatile detinute de potentialul partener.

Domnii de peste 60 de ani le recomanda tinerilor, intr-un procent mai mare decat doamnele de aceeasi varsta, sa fie atenti la aspectul fizic si la compatibilitatea sexuala pe care o au cu partenerul. Doamnele varstnice considera, intr-o mai mare masura decat domnii de varsta lor, ca in gasirea partenerului conteaza si nivelul studiilor si ca acesta sa aiba aceleasi pasiuni/hobby-uri.

Tinerii au o viziune similara cu cea a varstnicilor in ceea ce priveste cele mai importante trasaturi ale partenerului ideal. Atat pentru tineri, cat si pentru varstnici cea mai valoroasa caracteristica a unui potential partener este dorinta de intemeiere a unei familii. Pe langa aceasta, si tinerii cauta sa impartaseasca aceleasi valori in cuplu sau sa fie compatibili (atat sexual, cat si emotional) cu partenerul, asemenea varstnicilor.

Tabel 1. Importanta caracteristicilor in alegerea unui partener de cuplu

Importanta pentru TINERIImportanta caracteristicilor in alegerea unui partener de cupluImportanta pentru VARSTNICI
8.73Sa isi doreasca intemeierea unei familii9.27
8.10Compatibilitate sexuala8.94
8.29Imparasirea acelorasi valori8.72
7.72Sa fie orientat spre cariera8.66
8.06Compatibilitatea emotionala8.59
7.89Simtul umorului8.23
6.45Nivelul studiilor8.16
6.51Sa aiba aceleasi hobby-uri/pasiuni8.13
6.37Aspectul fizic7.02
4.80Resursele financiare de care dispune6.78
3.96Sa aiba casa6.26
3.35Sa aiba masina5.67

Sursa: cercetari proprii Cult Market Research

Constatam astfel ca intre cele doua generatii diferentele cu privire la trasaturile unui partener nu sunt prea mari, principala miza in cuplu ramanand intemeierea unei familii.